plant een boom

Waarom een boom planten in je tuin?

Leiboom Fagus sylvatica
Fagus sylvatica net geplant

Een boom planten in je tuin is een goed idee! Het zorgt voor verkoeling, helemaal hier in de stad waar gewoon veel stenen en tegels zijn. Daarnaast zorgt een boom voor zuurstof en neemt het CO2 op, fijn voor de lucht die je inademt. En een boom biedt vogels en insecten een plek om te schuilen. Dus: plant een boom in je eigen stadstuin!

Wist jij dat bladverliezende bomen en struiken het beste geplant worden wanneer ze geen blad meer hebben? Dat is zo ongeveer van eind oktober tot eind maart. Behalve wanneer het vriest of gaat vriezen, dan dus niet. En ook niet wanneer er sneeuw ligt. In deze winterperiode kun je vaak bomen en struiken met ‘kale wortel’ kopen. Dat betekent dat er geen pot omheen zit en daarmee zijn ze een stuk voordeliger. Alle beetjes helpen, nietwaar? Bomen en struiken die in een pot gekweekt zijn kunnen het hele jaar door geplant worden. Maar dat kun je beter niet doen in een periode van langdurige droogte.

Hoe plant je een boom?

zelf boom planten
Plant zelf een boom

Gewoon zelf! Daar hoef je niet iemand voor in te huren. Tenzij het gaat om een grote boom, dan is de boom te zwaar en niet goed zelf te plaatsen. Maak dan gebruik van de kennis van een hovenier of een boomkweker.

Stappenplan: hoe plant je een boom?

  • Maak een gat dat 1,5 keer zo breed is als de doorsnede van de kluit. Ook maak je de bodem van het gat goed los.
  • Vaak zit de kluit in jute en dat kun je er gewoon omheen laten zitten.
  • Zet de boom in het gegraven gat en leg een stok over het gat heen. Hiermee kun je zien of de bovenkant van de kluit niet te diep staat. De boom staat goed wanneer de bovenkant van de kluit een cm of 5 hoger is dan de rest van de tuin. De aarde van het plantgat zal nog nazakken en daarmee komt je boom uiteindelijk op maaihoogte te staan. Het is handig om dit samen met iemand te doen.
  • Zet twee boompalen aan beide kanten van de boom op 30cm afstand van de stam om de boom te verankeren. Daarmee voorkom je dat de boom scheef- of omwaait. Gebruik boompalen van 1,50m lengte waarvan de helft in de grond verdwijnt. Dan steekt de boompaal dus zo’n 75cm boven de grond uit. Door de boompaal korter boven de aarde te plaatsen, moet een boom zich met zijn wortels beter verankeren in de grond. En dat is precies wat je wilt!
  • Met boomband vorm je een 8 om de stam en de boompaal. Daarna sla je een spijker door de boomband in de boompaal. Met boompalen zorg je dat een boom zich goed kan gaan verankeren in de grond. Daarmee heeft de wind er minder vat op. Na drie jaar kun je de boompalen verwijderen.
  • Meng de aarde uit het gat met een goede tuingrond. Vul daar het plantgat tot de helft mee op. Druk de aarde aan met je schoen, maar niet overdrijven! Vul daarna het plantgat verder op. Geef de boom flink water. Zeker een hele gieter en bij een flinke boom zelfs meer. Je wilt dat het water bij de onderste wortels terecht komt. Dus bij een droge bodem gaat er aardig wat water doorheen voordat die onderste wortels ook wat krijgen.
  • Zorg voor je boom, juist ook na het planten. Zorg er voor dat de boom dagelijks water krijgt, juist in droge periodes. Dat is het eerste jaar na planten echt nodig.
  • Nog veel meer handige en nuttige informatie kun je vinden op de site van boomkwekerij Ebben: https://www.ebben.nl/nl/bomen-planten-en-beheren/plantgatvoorbereiding-en-bodemverbetering/