Chelsea Chop

Wat is de Chelsea chop?

De Chelsea chop is een begrip in Engeland dat ook hier steeds bekender wordt. Eind mei vindt de jaarlijkse Chelsea Flower Show plaats en daar willen kwekers hun planten op zijn best laten zien. Graag willen ze planten die compact en vol zijn, maar hoe doe je dat?

Chelsea chop voordat je begint
Chelsea chop voordat je begint

Het is niets meer dan een snoeimethode om vaste planten langer te laten bloeien. De planten worden een paar weken voor de show gehalveerd waardoor je de bloei vertraagd. Ze bloeien dus wat later en zijn compacter met meer bloemen. Iedere stengel die afgeknipt is, maakt twee zijtakken aan. Een bijkomend voordeel is dat de planten minder snel omvallen!

Wanneer snoeien?

Tussen half en eind mei snoei je laatbloeiende vaste planten terug. Het gaat dus alleen om vaste planten die na 21 juni bloeien.

Hoe werkt de Chelsea chop?

Stengels die ikzelf zou snoeien
  • Het allerbelangrijkste: gebruik een scherpe en schone snoeischaar. Dit om te voorkomen dat je de planten kwetsbaar maakt voor ziektes en plagen.
  • Je kunt er voor kiezen om alle stengels even hoog af te knippen, op verschillende lengtes of willekeurig een deel korter te knippen. Wanneer je voor dat laatste kiest, zal de bloeitijd beginnen zoals gebruikelijk. Je hebt immers een deel van de stengels ongemoeid gelaten. Het deel dat je gesnoeid hebt, zal later beginnen met bloeien en ook langer door gaan.
  • Knip de stengels net boven een bladknop af. Daarmee worden de knoppen die verborgen zitten in de zgn. oksel, gestimuleerd om te gaan groei

Chelsea chop: voor welke vaste planten?

Enkele vaste planten waarvoor de Chelsea chop heel geschikt is zijn Helenium (Zonnekruid), Herfstasters, Nepeta (Kattenkruid) en Phlox (Vlambloem).

Aanvullende tip

  • Gebruik de afgeknipte stengels om te stekken. Maak stekjes van ongeveer 10cm lang waar nog blad aan zit en halveer dan de blaadjes. Zo kun je eenvoudig zien of de stek aangeslagen is. In dat geval vormt de stek nieuwe blaadjes.
  • Doop de onderkant in stekpoeder en zet ze in een potje met stekgrond.
  • Zet de stekjes weg op een schaduwrijke plek en vergeet niet af en toe water te geven. Met veel liefde en een beetje geluk heb je er aan het einde van de zomer een mooie nieuwe plant bij. Succes!