Dahlia’s planten

Dahlia’s… ze zijn zo mooi, geven vanaf juni tot ver in oktober bloemen en zijn er in alle kleuren van de regenboog. En toch worden ze niet veel geplant. Hoe moet je dahlia’s planten om te zorgen dat ze ook in jouw tuin mooi bloeien? Hier een aantal tips waarmee je zelf aan de slag kunt. Je zult zien dat dahlia’s echt fijn zijn om in je tuin te hebben!

dahlia's planten vele soorten
cactusdahlia
Cactusdahlia
dahlia's planten vele soorten
Pompondahlia
Pompondahlia ‘Lillehammer’
dahlia's planten vele soorten
enkelbloemige dahlia
Enkelbloemige dahlia Bishop of Llandaff

waar op letten?

dahlia spruit
dahlia spruit

Al in de herfst kun je bij diverse webshops gaan oriënteren en soms ook al bestellen voor levering in het voorjaar. Aanschaf doe je het beste in het voorjaar, zo van begin maart tot half mei. Dahlia’s planten doe je meteen na aanschaf en in een grote pot. Let er bij de aanschaf op dat de knol niet uitgedroogd is. De knol moet ook niet zacht zijn, dan is ‘ie waarschijnlijk verrot. Kijk ook of je al kleine puntjes van de toekomstige spruiten ziet. Dan weet je zeker dat de knol gaat uitlopen.

dahlia’s en biodiversiteit

Om de bijen te helpen kies je vooral enkelbloemige dahlia’s. Daar kunnen ze makkelijk bij het stuifmeel komen. Tegenwoordig zijn er talloze winkels en webshops die biologische dahlia knollen verkopen. Zonder gif en kunstmest geteeld en ze bloeien zeker zo mooi!

hoe en wanneer dahlia’s planten?

Je kunt dahlia’s van half april tot eind juni in de volle grond planten. Dahlia’s kunnen niet tegen kou dus bedek ze in de nacht wanneer er nachtvorst voorspelt is. Dahlia’s plant je op de meest zonnige plek in je tuin of balkon. Zorg er voor dat de grond goed doorlatend is en zeker niet te droog. Op zandgrond heeft een dahlia het lastiger, daarom geef je hem bij zandgrond wat goede tuinaarde of compost mee. Dat houdt het vocht beter vast en daarmee geef je jouw dahlia een goede start. Maar niet overdrijven, te veel bemesting geeft vooral blad en minder bloemen.

Aan een dahliaknol zit bij aanschaf nog een klein stukje van de oude stengel, dat is de bovenkant. Plant een dahlia in goed losgemaakte grond en zorg dat de bovenkant van de dahliaknol ongeveer 2cm onder de grond zit. Druk de aarde aan en geef de eerste week iedere dag water.

verzorging van je dahlia

dahlia paar weken na planten
dahlia paar weken na eerste spruit

Zodra de eerste scheut boven de grond komt, is het feest voor de slakken. Die smullen van de jonge scheuten. Er zijn een paar dingen die je daartegen kunt doen. In de avond een potje over de jonge scheut zetten en er ’s ochtends weer afhalen. Elke dag op slakkenjacht en ze….in het gemeente plantsoen zetten. Dikke laag koffiedik er om heen strooien, koperdraad er omheen spannen, eierschalen er omheen, allemaal mogelijkheden al werkt het niet tegen elke slak. Een gouden tip die ik ooit kreeg en wat bij mij geweldig goed werkt, is het planten van Oxalis (klaverzuring). Dit bolletje maakt oxaalzuur aan en daar hebben slakken een hekel aan. Wat ik zelf ook doe, is de dahlia in huis oppotten het zgn. voortrekken, hierover verderop meer. Daarmee is de plant beter bestand tegen slakken. Al komen ze er dan nog steeds op af, ze vreten de plant niet meer helemaal kaal.

Bij erge droogte zul je je dahlia ook water moeten geven, maar maak het niet te gek want té natte voeten houdt ie niet van. Uiteindelijk komt de knol van oorsprong uit Mexico, dat klimaat dus. Geef het water ook aan de voet en giet niet over de bladeren. Dat geldt eigenlijk voor alle planten.

Hogere soorten dahlia’s, vanaf zo’n 80cm, moeten gesteund worden zodat ze niet omvallen bij harde wind. Dat kun je doen door er stokken tussen te plaatsen, maar wellicht mooier is om gebruik te maken van afgesnoeide takken. Je kunt ook zorgen dat er stevige vaste planten omheen staan. Wanneer je stokken wilt plaatsen, doe dat dan tegelijk met het planten. Daarmee voorkom je dat je door je knol prikt. Ik bind ze vast met rubber binddraad dat beschadigd de bloemstengels niet. Wanneer de bloem is uitgebloeid, knip je hem af. Als verrassing maakt de dahlia twee nieuwe scheuten aan met daaraan dus twee bloemen. Kortom, hoe meer je knipt hoe meer je krijgt!

dahlia voortrekken

Eind maart haal ik mijn dahliaknollen naar binnen en plant ze in een grote pot met verse potgrond. Scheutje water geven en dan zet ik de pot binnen voor het raam. Door het zonnetje en de warmte gaat de knol groeien. Ik laat ze binnen totdat de scheuten zo’n 20cm hoog zijn. Op dat moment ga ik de plant afharden. Dus in de ochtend naar buiten op een schaduwplekje en in de avond weer naar binnen halen. Een week lang doe ik dat totdat het moment gekomen is om de inhoud van de pot in de volle grond te zetten. Dit voortrekken heeft twee voordelen. Ten eerste gaat de plant eerder bloeien. Daarnaast is de plant voor slakken niet meer zo aantrekkelijk, het jongste blad is al wat ouder. En juist die jongste scheuten vinden slakken zo lekker.

Een heel helder artikel waarin het voortrekken van dahlia’s in detail wordt uitgelegd, vindt je hier: https://www.famflowerfarm.nl/blog/dahlias-oppotten-vervroegen

dahlia’s bewaren

Zoals gezegd, dahlia’s kunnen niet tegen de kou. Na de eerste nachtvorst is de plant bevroren en dan moet de knol uit de grond gehaald worden. Knip eerst alle stengels af tot zo’n 8cm boven de grond. Hang een kaartje aan een stengel met daarop naam, kleur en hoogte van de dahlia. Alle knollen lijken op elkaar en eenmaal gerooid heb je echt geen idee meer.

Verwijder alle grond van de knol, laat hem in een schuurtje drogen en verwijder na enkele dagen de opgedroogde grond. Nu is de knol klaar voor de overwintering. Bewaar de dahliaknol op een koele, droge plaats. Open in een kratje in de schuur is perfekt! Niet inpakken dan heb je kans dat de knol alsnog gaat rotten.

Mocht je knol na enkele jaren erg groot geworden zijn, dan kun je hem delen. Let er wel op dat je nieuwe groeipuntjes (ogen) op ieder deel houdt. Niet elke knol heeft een oog.

dahlia op je balkon

Een dahlia kun je ook prima op je balkon houden mits je een zonnig balkon hebt. Zorg er wel voor dat de grond niet uit droogt. Om goed te kunnen groeien heeft de dahliaknol ruimte nodig, zet hem daarom in een grote pot. Onderin de pot doe je een laagje hydrokorrels en dan vul je hem aan met goede potgrond. Kies voor op je balkon wel voor een lagere soort dahlia. Die blijft mooi rechtop en hoef je niet te ondersteunen. En ook op je balkon geldt: hoe meer je plukt, hoe meer bloemen je krijgt!