Tuinontwerp groene stadstuin

realisatie duurzaam tuinontwerp stadstuin nieuwbouwhuis utrecht
Realisatie duurzaam tuinontwerp stadstuin Utrecht
tuinontwerp duurzaam stadstuin nieuwbouwhuis utrecht
Duurzame stadstuin nieuwbouwhuis Utrecht

Groene oase in de stad

Voor een jong gezin met een nieuwbouwwoning in Leidsche Rijn mocht ik een tuinontwerp maken voor een groene, duurzame stadstuin. Onderhoudsvriendelijk en met een uitstraling passend bij de woning. De tuin is gelegen op het noorden en ligt op kleigrond.

De tuin is 5m breed en 8m diep waarbij er links achterin een berging staat van 2,5m bij 3m. Doordat het een echte stadstuin is, heb ik gekozen voor een erfafscheiding van houten balken in diverse hoogtes en dicht bij elkaar. Daarmee sluit je de tuin niet volledig af waardoor het ruimtelijker oogt. Met mooie klimplanten er tegenaan krijg je in de zomer meer privacy en een groener beeld. Wanneer mogelijk kies ik daarbij voor inheemse planten.

“Hoe maak je van een kleine stadstuin een groene oase en dan ook nog op het noord-westen? Hier kwamen wij zelf niet uit, maar Ingrid gelukkig wel. Ze heeft een mooi ontwerp gemaakt, die voldoet aan al onze wensen met veel oog voor details. Een aanrader!

Sfeerbeeld groene stadstuin

De verharding is een klinker in een lichte kleur, passend bij vloer in huis, en ook dat maakt de tuin ruimtelijker. Klinkers geven regenwater de kans om sneller in de grond te trekken dan wanneer er een terras ligt van grote tegels. Zeker op kleigrond is het belangrijk dat het regenwater goed weg kan.

Er komen twee verhoogde plantenbakken in antraciet met een houten vaste bank in dezelfde kleur als de berging. Door een vaste bank aan de verhoogde bloembak te maken, heb je minder verharding nodig voor het terras. Hoe minder verharding, hoe meer ruimte voor groen!

Sfeerbeeld duurzame beplanting

Beplanting duurzaam tuinontwerp stadstuin nieuwbouwhuis Utrecht Leidsche Rijn
Sfeerbeeld beplanting duurzame stadstuin Utrecht

Voor een schaduwtuin zijn de planten minder uitbundig qua bloei en bloemkleur. De bladstructuur is daarom des te belangrijker, daarmee geef je spanning aan de tuin. Hier heb ik gekozen voor contrasten tussen Brunnera en Heuchera, Aruncus en Anemone hybrida, Rudbeckia en Pennisetum. Contrasten en het jaarrond interessant met bloem of blad.

Oude situatie

oude situatie duurzaam tuinontwerp stadstuin nieuwbouwhuis utrecht
Oude situatie stadstuin nieuwbouwhuis

Deze tuin van een nieuwbouwhuis in Utrecht Leidsche Rijn kon een tuinontwerp goed gebruiken. Een tuin van een nieuwbouwhuis is als een blank canvas: iedere stap die je maakt, voegt iets toe. Heerlijk vind ik dat!