Tuinontwerp mediterrane stadstuin

tuinontwerp mediterrane stadstuin
Tuinontwerp Mediterrane stadstuin
impressie tuinontwerp mediterrane stadstuin
Perspectief

Altijd buiten in de stad

Een jong gezin wonend in een jaren ’30 woning in een oude stadswijk in Leiden, wilde graag een groene bloemrijke tuin waar ze veel buiten kunnen zijn. Ze willen op blote voeten genieten van de zonnige tuin op het zuiden. De hoge bakstenen muur aan de erfgrens rechts geeft het gevoel van een echte patiotuin en daarom is gekozen om er een Mediterrane stadstuin van te maken.

Deze tuin is 5,5m breed en 8m diep en heeft een stenen berging tegen de erfafscheiding aan. Er zijn nu drie verschillende soorten en hoogtes van erfafscheiding. Om daar eenheid in te brengen is gekozen om er betonmatten tegenaan te zetten en deze te laten begroeien met klimplanten.

Met organische vormen wordt een contrast aangebracht met de rechthoekige vormen in de tuin en in de omgeving.

“Ingrid maakte voor ons een prachtig tuinontwerp, waar wij erg blij mee zijn. Zij luisterde goed naar onze wensen, nam ons mee in iedere stap van het ontwerpproces en beantwoordde al onze vragen. ErZitZekerMeerInJeTuin!

Sfeerbeeld Mediterrane stadstuin

De verharding is een lichte, getrommelde klinker waarmee de ronde terrassen gelegd worden. Klinkers geven regenwater de kans om sneller in de grond te trekken dan wanneer er een terras ligt van grote tegels. De vaste houten bank met opbergruimte volgt de ronding van het terras.

Aan de serre komt een ondiepe pergola zodat het zomers op het terras voor de serre, en ook in de serre zelf, aangenaam van temperatuur is.

Sfeerbeeld beplanting

Groenblijvende klimplanten tegen de erfafscheiding zorgen voor een rustige basis. De borders krijgen een losse luchtige beplanting in een explosie van kleuren, jaarrond. De beplanting hangt over de strakke lijnen van de verharding heen. De pergola wordt begroeid met twee soorten roze bloeiende klimrozen.

Oude situatie

tuinontwerp mediterane stadstuin oude situatie
Oude situatie

Dit is de achtertuin zoals die was. Verschillende soorten harde erfafscheidingen op verschillende hoogtes, en de diverse bebouwingen in aangrenzende tuinen, maken het hard en onrustig. En dat terwijl het er zó licht en stil is. Dat gaan we benadrukken met dit tuinontwerp.