Een duurzaam tuinontwerp zorgt voor een tuin die op een goede manier is vormgegeven. Hierin zullen planten goed groeien en bloeien waardoor je iedere dag van je tuin kunt genieten. Daarbij heb ik oog voor een ecologisch evenwicht, voor het belang van groen en wat dat doet met je eigen beleving van een tuin. Door de juiste groene keuzes zul je ervaren dat je nóg meer kunt genieten van jouw eigen, veelal kleine, stadstuin! Ik breng de beleving van groen dichterbij!
Wil jij ook een ontwerp voor een duurzame tuin? Neem vrijblijvend contact met me op! Dat kan door te bellen: 06-232 567 63 of door het sturen van een mailtje naar: ingrid@erzitmeerinjetuin.nl
Naast oog hebben voor detail, vind ik het belangrijk dan een ontwerp aandacht heeft voor duurzaamheid. Een tuinontwerp waarbij is nagedacht over de gebruikte materialen: hergebruik waar mogelijk, geen tropisch hardhout en bij voorkeur materiaal dat van dichtbij komt. Ook kies ik in een ontwerp voor een duurzame tuin voor planten die tegen langere periodes van droogte kunnen. En ook voor planten die een hevige regenbui kunnen weerstaan.
Hoe klein je tuin ook is, er is altijd wel een plek te vinden voor een kleine boom of grote heester. Een boom geeft je een fijne schaduwplek in de zomer en zorgt dat je tuin minder snel opwarmt. Ook zorgen bomen voor zuurstof en bieden ze een schuilplaats aan vogels.
Een duurzame tuin is een tuin waar gekeken wordt naar herkomst van materialen, gebruikt inheemse beplanting en is onderhoudsarm. Het is een tuin die ieder jaar mooier wordt en niet steeds op de schop hoeft.
Bij de herkomst van materialen kijk ik hoe duurzaam ze geproduceerd worden, of ze van ver of van dichtbij komen en of ze geschikt zijn voor recycling.
In mijn beplantingsplan voor de stadstuin maak ik gebruik van een combinatie van inheemse planten en gecultiveerde variëteiten. Inheemse planten zijn belangrijk voor de insecten, terwijl zgn. cultivars zorgen voor lange(re) bloei. Een win-win!
In een duurzame tuin bestaat je tuin voor het grootste deel uit planten. Daarbij kun je optimaal gebruik maken van bestaande schuttingen om daar een klimplant tegenaan te laten groeien. Het voordeel van meer groen in je tuin is dat het regenwater goed kan wegzakken in de bodem.
Bovendien is een groene duurzame tuin op zomerse dagen een stuk koeler dan een tuin vol tegels. De bestrating in je tuin absorbeert de warmte en straalt deze in de avond weer uit. Dat zorgt voor de zgn. hittestress waarbij het te warm is om van je tuin te genieten.
Bij extreme hoosbuien zorgt een betegelde tuin voor plassen in je tuin. Tegels kunnen geen water opnemen en het regenwater zal direct naar het riool stromen. Het riool kan de hoosbuien niet aan waardoor het water in de straten, steegjes en tuinen zal blijven staan. Met beplanting in je tuin wordt een groot gedeelte van het regenwater opgevangen. Planten nemen veel water op en zorgen voor een vertraagde afvoer naar de bodem en het riool.
Naast koelte brengt een duurzame tuin ook meer leven in je tuin. Beplanting zorgt voor meer biodiversiteit. Insecten komen de bloemen bezoeken en dat trekt weer vogels aan. Hoe leuk zou het zijn om op een zomerse avond een egel in je stadstuin te zien?
Een tuin vol planten kost net zoveel tijd als een volledig betegelde tuin. Je bent net zoveel tijd kwijt aan het schoonmaken van je tegels als aan het onkruid trekken in een groene tuin. De groene aanslag verwijderen van je tegels kost tijd, en het verwijderen van onkruid tussen je voegen nog meer. Dat terwijl onkruid tussen je vaste planten vooral even tijd is in het voorjaar. Daarna raakt de grond zo begroeid dat er voor onkruid geen ruimte meer is.
Overtuigd van het plezier van een duurzaam tuinontwerp? Neem vrijblijvend contact met me op! Bellen: 06-232 567 63 of mail naar: ingrid@erzitmeerinjetuin.nl Ik hoop je te spreken!