Tuinontwerp zonnige voortuin

tuinontwerp duurzame grote zonnige voortuin
Tuinontwerp voortuin
tuinontwerp grote voortuin resultaat
Resultaat na aanleg

Zonnige voortuin met veel wind

Deze grote voortuin ligt pal op het zuiden in een dorpje vlakbij de Waddenzee. Dus het waait er vaak en hard. Door te kiezen voor een ontwerp waarbij eilanden gevormd worden door planten, sluit het tuinontwerp prachtig aan bij de omgeving.

Dit gezin wil meer beleving van de voortuin. Het pad naar de voordeur ligt aan de zijkant van het huis. Hierdoor loop je niet door de tuin en wordt de voortuin niet ervaren. Door het pad naar de voordeur te verleggen, loop je nu door de voortuin naar de auto toe. Een heel andere ervaring waardoor je veelal vanzelf even blijft staan bij die ene bloem die zich toont, of de vlinder die voorbij fladdert. Dat is mijn streven bij het maken van een tuinontwerp: je tuin beleven!

“Er werd heel professioneel gekeken naar de ligging van de tuin, de grondsoort, de zonnestand, en een stukje historie over het voormalig eiland waar wij op wonen( Wieringen)… Het hele tuinontwerp werd vanaf A tot Z keurig besproken, bijgeschaafd waar nodig en van goed advies voorzien. Inmiddels hebben we de tuin volledig aangelegd naar het ontwerp en zijn wij dik tevreden! …We genieten volop!

Sfeerbeeld grote voortuin

Een hoofdpad van klinkers van de parkeerplaats naar de voordeur en naar achterom. Hierbij zijn de bestaande klinkers hergebruikt. De ondergeschikte paden in deze voortuin zijn gelegd met KoMex Bio in de kleur naturel. Een natuurlijk gesteente dat waterdoorlatend is en een zeer lange levensduur heeft. Hoe fijn is dat?

Sfeerbeeld beplanting

Sfeerbeeld zonnige voortuin

Doordat er in deze zonnige voortuin vaak harde wind staat, heb ik gekozen voor sterke beplanting. De basis bestaat uit twee siergrassen: Calamagrostis en Deschampsia. Dit wordt per border aangevuld met o.a. Echinacea, Anemone en Persicaria.

In het voorjaar wanneer de grassen kortgeknipt zijn, staat de Bulgaarse ui (Nectaroscordum silicum) hier bovenuit te stralen.

Oude situatie

tuinontwerp grote voortuin voor
Oude situatie

Dit is de voortuin zoals die was. In het midden een plataan met daaromheen gazon. Aan de rand staan veel verschillende heesters in verschillende hoogtes en met diverse bladstructuren. Daardoor oogt het rommelig en wordt je niet uitgenodigd er doorheen te lopen.

De boom en een deel van de heesters zijn herplant in een andere tuin. De vaste planten hebben een plekje gekregen in de achtertuin. Lekker duurzaam!