Gazon leggen

Hoe leg je zelf een gazon aan?

Je kunt kiezen voor het zaaien van gazon of het leggen van graszoden. Voor het zaaien zul je wel wat geduld moeten hebben.

Lekker bezig!

Je kunt ook graszoden bestellen. Deze zijn standaard 40cm breed en 250cm lang. Nu kun je uitrekenen hoeveel je nodig hebt.

Begin met het klaarmaken van de grond: verwijder al het onkruid, met wortel! Spit de grond om, maak het los en egaliseer het met een hark.

Je kunt er voor kiezen om nu een dun laagje compost aan te brengen. Daarna ga je de grond met een wals of simpel een plank, aandrukken. Hiermee zorg je dat je graszoden straks ook glad komen te liggen en er geen hobbels in je gazon ontstaan.

Wanneer de graszoden geleverd zijn, ga je deze binnen twee dagen verwerken voor het aanslaan van de graszoden. Zorg je dat je het benodigde gereedschap klaar hebt liggen: een spade en een oud mes. Hark de klaargemaakte grond nog even 1-2 cm door en dan kun je écht beginnen met leggen!

Het resultaat van een middagje werk!

Begin aan de langste rechte kant en leg de rol tegen de rand aan. De volgende rol leg je hier haaks op, vanaf de hoek. Zorg dat je de rol goed aansluit op de vorige. Snij graszoden op maat met een oud, maar scherp!, mes.

Wanneer alles gelegd is, druk het dan goed aan, met een wals of een plank.

Nu het ligt ga je het een week lang goed water geven, iedere dag, tenzij het flink regent. De worteltjes dienen vochtig te blijven (niet nat! dan gaat het rotten). Na tien dagen kun je de eerste keer maaien, op 5-6cm.

Onderhoud

Het is een misvatting dat een gazon weinig onderhoud vraagt. Een mooi groen gazon zonder mos of ander onkruid (dat is wat de meeste mensen willen) vergt veel en regelmatig onderhoud. In het kort:

  • Je kunt niet voorkomen dat onkruidzaden op je gazon terecht komen en proberen te wortelen. Wat je wél kunt doen, is proberen het onkruid zo lastig mogelijk te maken. Zorg voor een dicht gazon door goed te bemesten en het gras niet te kort te maaien. Probeer het onkruid zo snel mogelijk te verwijderen, liefst voordat het gaat uitzaaien.
  • Gras heeft twee keer per jaar bemesting nodig om goed te kunnen groeien. De hoeveelheid is afhankelijk van de grondsoort.
  • Mos is een bekend verschijnsel en is veelal een teken dat er iets niet orde is. Te weinig licht op je gazon (teveel schaduw), het gras is te kort gemaaid of er is een gebrek aan kalk of voeding. Begin in het voorjaar met het verwijderen van mos met een verticuteerhark. Daarna bemest je het gras.
  • Kale plekken in het gazon zaai je in door de grond los te maken, onkruid te verwijderen en dan te zaaien.
  • Regelmatig maaien is super belangrijk! Met regelmatig bedoel ik minstens één keer per week vanaf april tot half oktober. Het zorgt er voor dat het gras goed groeit en dat het nieuwe sprieten vormt, het gazon wordt daarmee voller. Let wel op de juiste hoogte van maaien, minimaal 4cm. Wanneer je een grasmaaier hebt met mulch-functie, dan kun je het gras na het maaien laten liggen, want het is een prima voeding.
  • Een gezond gazon kan tegen een stootje, ook tegen de warmte van de zon. Gras wortelt diep en kan daardoor snel herstellen van een droogteperiode. Wanneer het extreem lang droog is, dan is sproeien wel gewenst. Doe dit aan het einde van de middag en overvloedig. Een tip om te weten of je voldoende geeft: zet een leeg theeglas op het gras en wanneer deze halfvol is, kun je de sproeier uitzetten.
  • De laatste maaibeurt in de herfst laat je het gras wat langer dan normaal, zo’n 5-6cm hoog.
  • Haal in de herfst alle bladeren van het gazon.