Maart – tuintips

maart onderhoud tuin
Voorjaarsbeeld tuin

Ziet jouw tuin er ook zo rommelig uit? De hele winter heb je er waarschijnlijk weinig aan gedaan. Nu de dagen langer worden en de temperatuur weer stijgt, is onkruid het eerste dat de grond uit schiet. Door het onkruid goed te verwijderen, heb je er in de zomer nauwelijks omkijken naar. Juist nu het nog zo klein is, is het een priegelwerkje, maar je hebt er in de zomer echt plezier van! Dat is de eerste tuintip voor maart, voor meer tuintips lees je hier verder.

Tuintip 2

Verwijder oude plantenresten. Met een snoeischaar knip je alle afgestorven plantenresten van vorig jaar af tot op 2cm boven de grond. LET OP: je knipt natuurlijk geen verhoutende planten zoals Lavendel en Salie af. Deze snoei je op een later moment en ook zeker niet zo kort. Hoe je siergrassen afknipt, lees je hieronder.

Tuintip 3

Eind februari/begin maart kun je een aantal siergrassen al terug knippen. Het is belangrijk om dat nu te doen om te voorkomen dat je nieuwe scheuten beschadigd. Een beetje afhankelijk van de grootte van het siergras knip je ze af op 5-20cm boven de grond. De volgende siergrassen kun je nu afknippen: Calamagrostis (Struisriet), Cortaderia (Pampasgras), Miscanthus (Prachtriet), Molinia (Pijpenstrootje), Panicum (Vingergras) en Pennisetum (Lampenpoetsersgras). LET OP: draag handschoenen, want het gras kan scherp zijn!

Afknippen siergras maart tuintip
Afgeknipt siergras

Tuintip 4

Verwijder de winterbescherming rondom je planten en heesters. Wanneer je daar compost voor hebt gebruikt of afgevallen blad, spreid dit dan in een dunne laag in de border. Heb je die ook meteen gevoed!

Tuintip 5

Vlinderstruik (Buddleja) na snoeien maart tuin
Vlinderstruik (Buddleja) na het snoeien

Snoei heesters die bloeien op éénjarig hout zoals Vlinderstruik (Buddleja) en Pluimhortensia (Hydrangea paniculata). Deze soorten kun je op zo’n 25cm boven de grond afknippen, net boven een gezond paar bladknoppen. Ook Clematis die na 1 juli bloeit kun je nu op 30cm van de grond afknippen. Eind maart is ook de tijd om struikrozen te snoeien. Deze knip je terug op zo’n 5-10cm boven de grond. Geef die gesnoeide rozen ook meteen een handje rozenmest.

Tuintip 6

Heb jij een gazon in je tuin? Dan is nu de tijd om deze te beluchten en er een dun laagje compost over aan te brengen. Met het beluchten/verticuteren breng je zuurstof aan bij de wortels en de compost is de voeding. Zul je zien dat jij deze zomer het mooiste gazon van de straat hebt!

Tuintip 7

Het wordt warmer buiten en daarmee komen de slakken ook weer in beweging. Wist jij dat ze in april al beginnen met het leggen van eieren? En dat het er zo’n 400 per keer zijn? Dus hup de tuin in met een emmer en ga ze vangen die slakken. Alles wat je nu vangt, legt geen eieren en daarmee voorkom je een slakkenplaag in de zomer.

tuintip maart slakken vangen
Naaktslak en slakkeneitjes

Tuintip 8

Narcis
Narcis

Verwijder de uitgebloeide bloemhoofden van narcissen om te voorkomen dat ze zaaddozen maken. Deze kosten de bol onnodig veel energie.

Maar het allerbelangrijkste: geniet van je tuin!