Bodembedekkers voor de onderhoudsarme tuin

Hoe maak jij van jouw tuin een onderhoudsarme tuin? Je hoort en leest er veel over: de onderhoudsarme tuin. Of soms ook onderhoudsvrij genoemd. Maar wat is dat dan? Wat wil de tuineigenaar dan precies? Om deze vragen goed te beantwoorden, ben ik me hierin gaan verdiepen.

Regelmatig hoor je zeggen: “Ik wil genieten van mijn tuin. Gewoon met een wijntje op het terras.” Het lijkt allemaal vanzelf te moeten gaan. Wat is er makkelijker dan voor duizenden euro’s tegels in je tuin te leggen? Hoef je er daarna niets meer aan te doen!

Het is dan toch jammer dat de tuin later minder genieten blijkt te zijn… Er groeit onkruid tussen de voegen. Er zit alg op de tegels. De bladeren van de boom van de buren laat zijn blad vallen op jouw terras. Sta je dan te vegen terwijl je dat niet wilt. En eigenlijk voelt de tuin helemaal niet zo prettig. Het voelt kaal. Het gevolg is ook dat het in de zomer te heet om er lekker te zitten.

Kortom, dat kan anders! Echt, een groene tuin kan zeker ook onderhoudsarm zijn! Helemaal zonder onderhoud bestaat niet, maar dat is een betegelde tuin ook niet. Daarom ben ik voorstander van een onderhoudsarme GROENE tuin! Wat kun jij doen om te zorgen dat je vooral kunt genieten van jouw tuin? Hoe zorg je dat het jou weinig tijd kost?

Daarom mijn tip voor een groene onderhoudsarme tuin:

Groenblijvende bodembedekkers.

Wanneer de bodem bedekt is met groen, kan er geen onkruid groeien. Onkruid heeft immers niet alleen voeding, maar ook licht nodig om te kunnen groeien. Wanneer je groenblijvende bodembedekkers plant, zorgen die ook in de winter voor groen. Heel fijn! Ze groeien vanzelf en voorkomen onkruid. Bijkomend voordeel is dat de kat van de buren geen plek heeft om zijn behoefte in jouw tuin te doen!

Daarnaast maakt een kale grond dat de aarde makkelijker uitdroogt door zon of wind. Een kale grond zul je dus vaker water moeten geven. En in de vakantie heb je een oppas nodig om water te geven. Da’s niet relaxed op vakantie gaan toch?

Een aantal mooie groenblijvende bodembedekkers:

groenblijvende bodembedekker duurzame tuin Vinca Minor
Kleine maagdenpalm

Kleine maagdenpalm (Vinca minor). Deze is het meest bekend met blauwe bloemen, maar bestaat ook in het wit en purper. Dit plantje bloeit vanaf april en kan zowel in de volle zon staan als in de schaduw.

groenblijvende bodembedekker onderhoudsarme tuin
Kruipklokje

Kruipklokje (Campanula poscharskyana). Een laagblijvend kruipertje van 10cm hoog die graag op een zonnige en liefst droge plek staat. De variëteit is met blauwe en met witte bloemen te verkrijgen en bloeit van ca. juni tot en met augustus.

groenblijvende bodembedekker onderhoudsarme tuin
Geranium macrorrhizum

Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum). De Latijnse naam is Geranium, maar heeft niets met de Nederlandse Geranium te maken! Super tof plantje dat in een normale Hollandse winter prima groen blijft. De bloemen zijn er in wit, roze, paars en alle schakeringen daar tussenin. Hij bloeit vanaf mei en gaat door tot diep in de herfst.

groenblijvende bodembedekker onderhoudsarme tuin
Kruipend zenegroen

Kruipend zenegroen (Ajuga reptans). Deze houdt van schaduw en wordt niet hoger dan 10cm. Bloeit met prachtig blauwpaarse aren van april tot juni, soms nog wat langer. Bijen zijn dol op de bloemen!

groenblijvende schaduwplant
Dikkemanskruid

Schaduwkruid of Dikkemanskruid (Pachysandra terminalis). Een topper voor in de volle schaduw! Wordt maar 15-20cm hoog en bloeit wit in maart-april.

bergenia
Schoenlappersplant

Schoenlappersplant (Bergenia cordifolia). Mooi roze bloemetjes die boven de grote groene bladeren uitsteken. Bloeit in april-mei en soms ook wit of rood.

epimedium
Elfenbloem

Elfenbloem (Epimedium grandiflorum). Vooral gekozen om het bijzondere blad: groen met een rood randje. In april-mei bloeit deze bodembedekker in wit, roze, geel of paars. Het liefst in de schaduw. Laat hem daar lekker zijn gang gaan!