Tuinontwerp landelijke stadstuin

Tuinontwerp landelijke stadstuin
Landelijke stadstuin
Voortuin

Voor-, zij- en achtertuin

Voor een gezin met twee jonge kinderen mocht ik een tuin ontwerpen. Een tuin, op het zuiden, die opgaat in de omgeving. Daarbij rekening houdend met biodiversiteit en bij voorkeur met inheemse planten. Amsterdam-Noord heeft een prachtige landelijke omgeving: dijkhuisjes, weilanden, slootjes met knotwilgen. Dit wordt een heerlijke landelijke stadstuin!

Dit gezin is veel en lang buiten: een koffietje doen, de kinderen op hun stepje of gezamenlijk lekker buiten eten. Daarom heb ik gekozen om verschillende zitplekjes te creëren die niet in één keer te overzien zijn.

Deze tuin wordt een plek om vooral veel samen te genieten: in de schaduw van een schapenhek pergola. Een bankje gemaakt van pallets, kastanje paaltjes voor de begrenzing van de verschillende tuinonderdelen en groene voegen in de oprit.

Sfeerbeeld landelijke tuin

sfeerbeeld landelijke stadstuin
Sfeerbeeld landelijke tuin

De tuin is verdeeld in verschillende plekken die herkenbaar zijn door niveauverschillen en door een afscheiding van kastanje paaltjes. In de achtertuin bij de keuken is een zonnige plek waar je met een palletbank een heerlijk relaxed plekje hebt. Er is daar schaduw door een pergola van een schapenhekje van de verschillende delen van de tuin.

De oprit wordt gelegd met een groenstrook tussen de tegels. Daarmee kan het regenwater snel weg en het helpt tegen hittestress!

Oude situatie

oude situatie stadstuin
Oude situatie

De tuin zoals die was: veel verschillende soorten verharding door elkaar gebruikt, veel betegeld en schuttingen die vergaan zijn.

Door te kiezen voor één hoofdmateriaal en die in zowel voor-, zij- als achtertuin te gebruiken, creëer je verbinding. Ieder deel van de tuin krijgt zijn eigen sfeer en door bepaalde elementen terug te laten komen komt er eenheid in deze tuin.