Tuinontwerp minimalistische stadstuin

Plattegrond tuinontwerp
Architectonische stadstuin 5x8m

Architectonisch groen

Voor een jong stel met een nieuwbouwwoning in Leidsche Rijn mocht ik een tuinontwerp maken voor een strakke moderne stadstuin met minimaal onderhoud. De tuin is gelegen op het noorden en ligt op kleigrond.

De tuin is 5m breed en 8m diep waarbij er rechts achterin een berging staat van 2,5m bij 3m. De architectonische lijnen van het huis benadrukken met dezelfde lijnen in de tuin. Rechte lijnen en strakke, grove beplanting: less is more, een minimalistische stadstuin. De structuur is wintergroen met de nadruk op de bladstructuur.

“Prachtig ontwerp ontvangen voor onze stadstuin. Ingrid is professioneel en enthousiast en denkt echt met je mee. We kunnen niet wachten totdat het ontwerp werkelijkheid wordt.

Sfeerbeeld minimalistische stadstuin

sfeerbeeld minimalistische stadstuin
Sfeerbeeld architectonisch groene stadstuin

Grote lichtgrijze tegels van 100x100cm als looppad. In het midden dezelfde tegels in een kleinere maat met smalle groene voegen. Daarmee laat je de bestrating ruimtelijker ogen, het geeft een speels effect en het regenwater loopt goed weg. Drie verhoogde plantenbakken in donkerantraciet en glad gestuct. De grote plantenbak heeft een houten vaste hoekbank in een donkere houtkleur. De tegels lopen door onder de hoekbank voor een ruimtelijk effect. De afscheiding aan de linkerzijde, is een donkerbruine dikke bamboeschutting, verticaal geplaatst.

Sfeerbeeld beplanting

Sfeerbeeld beplanting

De achterwand is een groene basis van Toscaanse jasmijn, een wintergroene klimplant. In de verhoogde bak hiervoor staan een drietal kleinblijvende azalea’s: Rhododendron ‘Harusame’ en twee soorten sierui: Allium ‘Metallic Shine’ en Allium pskemense.

In de verhoogde bak in de schaduw staan een kleine Camellia en een Rhododendron. Deze vullen elkaar aan qua bloetijd waardoor je van december tot mei bloemen hebt.

Oude situatie

Oude situatie