Tuinontwerp minimalistische stadstuin

tuinontwerp stadstuin nieuwbouwhuis utrecht
Tuinontwerp stadstuin nieuwbouwhuis Utrecht
tuinontwerp stadstuin utrecht nieuwbouwhuis
Impressie stadstuin nieuwbouwhuis Utrecht

Tuinontwerp nieuwbouwhuis Utrecht

Voor een jong stel met een nieuwbouwhuis in Utrecht, Leidsche Rijn maakte ik dit tuinontwerp naar hun wens: een strakke moderne stadstuin met minimaal onderhoud.

De tuin is gelegen op het noorden en ligt op kleigrond. De tuin is 5m breed en 8m diep waarbij er rechts achterin een berging staat van 2,5m bij 3m. En die berging staat 40cm lager dan de rest van de tuin.

Ik heb er voor gekozen om de architectonische lijnen van het huis te benadrukken door dezelfde lijnen in de tuin te gebruiken. Rechte lijnen in de schutting aan een zijde, alsof de planken van de berging doorlopen in de schutting. Aan de andere zijde een schutting van donkergekleurde bamboe. Een contrast van licht en donkere materialen. Daar tegenover staat een strakke, grove beplanting: less is more, een minimalistische stadstuin. De structuur is wintergroen met de nadruk op de bladstructuur.

“Prachtig ontwerp ontvangen voor onze stadstuin. Ingrid is professioneel en enthousiast en denkt echt met je mee. We kunnen niet wachten totdat het ontwerp werkelijkheid wordt.

Sfeerbeeld strakke moderne stadstuin

Grote lichtgrijze tegels van 100x100cm als looppad. In het midden dezelfde tegels in een kleinere maat met smalle groene voegen. Daarmee laat je de bestrating ruimtelijker ogen, het geeft een speels effect en het regenwater loopt goed weg. Drie verhoogde plantenbakken in donkerantraciet en glad gestuct. De grote plantenbak heeft een houten vaste hoekbank in een donkere houtkleur. De tegels lopen door onder de hoekbank voor een ruimtelijk effect. De afscheiding aan de linkerzijde, is een donkerbruine dikke bamboeschutting, verticaal geplaatst.

Sfeerbeeld beplanting strakke moderne stadstuin

De achterwand is een groene basis van Toscaanse jasmijn, een wintergroene klimplant. In de verhoogde bak hiervoor staan een drietal kleinblijvende azalea’s: Rhododendron ‘Harusame’ en twee soorten sierui: Allium ‘Metallic Shine’ en Allium pskemense.

In de verhoogde bak in de schaduw staan een kleine Camellia en een Rhododendron. Deze vullen elkaar aan qua bloetijd waardoor je van december tot mei bloemen hebt.

Oude situatie

oude situatie tuinontwerp stadstuin nieuwbouwhuis utrecht
Oude situatie stadstuin nieuwbouwhuis

Deze tuin van een nieuwbouwhuis in Utrecht Leidsche Rijn kon een tuinontwerp goed gebruiken. Een tuin van een nieuwbouwhuis is als een blank canvas: iedere stap die je maakt, voegt iets toe. Heerlijk vind ik dat!