Tuinontwerp moderne stadstuin

impressie tuinontwerp moderne stadstuin utrecht nieuwbouwhuis
Impressies tuinontwerp stadstuin Utrecht

Tuinontwerp moderne stadstuin

Een tuinontwerp voor een moderne stadstuin, dat was de wens voor een jong gezin in een nieuwbouwhuis in Utrecht, Leidsche Rijn. Voor hun stadstuin van 42m2 maakte ik dit tuinontwerp. Strakke lijnen, onderhoudsvriendelijk, veel groen en ruimte voor een loungeterras dat waren hun wensen. En mocht het kunnen, dan ook graag een eetterras.

De tuin is 6,40 breed en 7m diep en ligt op het Noordwesten. Rechts achterin staat een berging. Doordat de ruimte beperkt is, is het superbelangrijk om functies te combineren en om de ruimte optisch te vergroten. Door een erfafscheiding te kiezen van verticale latten lijkt de tuin langer, dat is altijd fijn voor een stadstuin als deze!

“We hebben heel fijn samengewerkt met Ingrid. Haar ontwerp was vrijwel direct wat we wilden maar zelf helemaal niet hadden kunnen bedenken. We zijn superblij met het resultaat en ik zou haar dus van harte aanraden.”

Sfeerbeeld moderne stadstuin

Rechte lijnen gecombineerd met een pad van lichtgrijze betontegels en twee terrassen met beige keramische tegels met structuur. De pergola met lamellen in houtkleur geeft een rustige basis.

Met verhoogde bakken geef je de tuin meer diepte en lijkt de tuin groter dan die in werkelijkheid is. Door een vaste bank aan de verhoogde bak bij het eetterras heb je minder ruimte nodig.

Sfeerbeeld beplanting

sfeerbeeld beplanting tuinontwerp moderne stadstuin utrecht nieuwbouwhuis
Sfeerbeeld beplanting moderne stadstuin Utrecht

Een stadstuin op het noordwesten vraagt vooral om (half)schaduwplanten. Hier is gekozen voor een groene basis van Hakonechloa en Heucherella. Dat is aangevuld met planten die wit of roze bloeien. Anemone hupehensis, Heucerella, Astrantia, Dicentra en Aster divaricatus.

De structuur in deze tuin wordt bepaald door een meerstammige Acer griseum in een verhoogde bak en groepen van Hakonechloa macra.