verhoogde bloembak

Verhoogde bloembak gemaakt van stoeptegels
Verhoogde bloembak van stoeptegels

Hoe leuk is het om je verhoogde bloembak zelf te maken? Je kunt naar het tuincentrum of naar een bestratingsbedrijf voor een kant-en-klare oplossing, maar je kunt ook oude stoeptegels gebruiken. Deze hebben van binnen dezelfde structuur als de speciale bloembakstenen. En hiermee maak je een prachtig stapelmuurtje in een dagje werk!

Zelf je eigen stapelmuurtje maken

Ik ben de buurt rondgegaan voor standaard 30×30 tegels en iedereen wil er van af. Dat was een lekker begin. En hoe je ze gebruikt?

Verhoogde bloembak stoeptegels
Stoeptegels breken

Graaf een stoeptegel, of liever nog een grotere 40×60 tegel voor de helft in. Stamp de grond er omheen goed aan. Dit is je breekijzer voor de stoeptegels.

Neem een stoeptegel, houdt hem horizontaal boven het ‘breekijzer’ en laat je stoeptegel vallen. Als het lukt breekt de stoeptegel meteen in tweeën. Soms lukt het niet de eerste keer, maar de aanhouder wint!

De basis van een verhoogde bloembak

fundering voor verhoogde bloembak stoeptegels
de fundering

De basis begint met het maken van een fundering, dit is noodzakelijk om verzakken te voorkomen. Ik gebruikte hiervoor grindtegels die ik 5cm onder het maaiveld ingroef en horizontaal leg. De bovenkant leg ik gelijk of iets onder het maaiveld. Dat is de grootste klus: zorgen dat de fundering waterpas ligt. Wat goed werkt is iets dieper uitgraven en dan een laag brekerzand te storten. Hiermee creëer je eenvoudiger een basis die waterpas is.

Twee lagen van de verhoogde bloembak, gelegd in halfstensverband
Twee lagen in halfsteensverband

Wanneer de fundering ligt kun je beginnen met het stapelen van de gehalveerde stoeptegels. De eerste laag heb ik vastgelijmd met een polymer lijm om te zorgen voor meer stevigheid. Daarna heb ik ze los gelegd en de bovenste laag ook weer gelijmd. Deze manier van stapelen werkt alleen voor lage randen, zo ongeveer tot 40cm hoogte.

Bij een hogere bloembak zul je een versteviging ook achter de muur moeten hebben. Dit is om te voorkomen dat de aarde die er achter komt, de muur naar buiten gaat drukken. Voor de versteviging kun je ook prima (grind)betontegels gebruiken. Let er wel op dat ze niet boven de muur uitsteken, dat is wat minder mooi om te zien.

Beplanting stapelmuurtje

Muurleeuwenbek tussen tegels van de stapelstenen
Muurleeuwenbek tussen de tegels

Je kunt op sommige plekken iets ruimte tussen de tegels houden, zodat je daar een rotsplantje kunt planten. Steenbreek of muurleeuwenbek zijn prachtig tussen stenen en kunnen die omstandigheden ook goed aan. Tussen de stenen is immers minder voedsel, daar zal je plant tegen moeten kunnen.

Voorbeelden stapelmuurtje

Tegels en klinkers gecombineerd in verhoogde bloembak
Gebruik van tegels en klinkers
Muur tevens zitbank van hele stoeptegels
Muurtje tevens zitbank

Veel plezier met het maken van jouw eigen bloembak!