Verwilderingsbollen voor de onderhoudsarme tuin

Verwilderingsbollen

Bloembollen passen prima in een onderhoudsarme tuin, maar niet alle bloembollen zijn daarvoor even geschikt. Verwilderingsbollen zijn ideaal voor een onderhoudsarme tuin. Wat zijn dan precies verwilderingsbollen?

Dat zijn bloembollen die je gewoon in de grond kunt laten zitten en die ieder jaar opnieuw opkomen. En nog fijner, ze vermeerderen zichzelf. Bij verwilderingsbollen kun je denken aan sneeuwklokjes, winterakoniet, wilde narcissen. Het volgende jaar bloeien ze weer net zo goed, of soms zelfs beter. Je hebt er geen werk aan en het levert wél kleur!

verwilderingsbollen voor de onderhoudsarme tuin
Sneeuwklokjes

Na de koude winter zijn de bijen en hommels je dankbaar voor deze vroege bloeiers. Ze zoemen vrolijk van bloem naar bloem om daar hun energie vandaan te halen. En je weet, zonder bijen geen vruchten, voor mij is dat een extra reden om in een tuinontwerp bloembollen op te nemen!

Bloembollen in een stadstuin

Ook in een stadstuin kun je prima verwilderingsbollen toepassen. Misschien zelfs wel juist in een stadstuin met al die bomen en schuttingen. In die schaduw zullen winterakonieten en bosanemonen zich prima thuis voelen. Ook in je bloembakken kun je bloembollen toepassen. Maak een zgn. lasagnebeplanting: eerst de tulpenbollen op zo’n 15cm diepte, toedekken met een dun laagje aarde dan de vaste planten die je in de pot wilt er boven op. Tussen de vaste planten stop je de bolletjes van de crocus of het blauw druifje. Als laatste vul je de gaten op met aarde. Je zult zien dat je in het voorjaar een vrolijke langbloeiende bloempot op je terras of balkon hebt staan!

verwilderingsbol winterakoniet
Winterakoniet

Waarom zijn verwilderingsbollen onderhoudsarm?

Verwilderingsbollen plant je altijd op een plek waar ze met rust gelaten worden en waar je niet spit. Onder een boom of heester is ideaal, maar ook in je gazon kun je prima bollen planten. Of tussen groenblijvende bodembedekkers in je border. Je hebt genoeg keuze zolang ze maar rustig hun gang kunnen gaan. Dus na het planten laat je ze vooral met rust!

Let er wel op dat wanneer je verwilderingsbollen in het gazon plant, je het gras niet te vroeg maait. Eigenlijk kun je het gras maaien 6 weken na de bloeitijd van de verwilderingsbollen. Het loof moet geel geworden zijn. Dan hebben ze de kans gekregen zaad te vormen en zich te vermeerderen.

Krokussen in het gazon

Wanneer bloembollen planten?

De zogenaamde voorjaarsbloeiers plant je in het najaar, je wilt de bloemetjes immers al in het voorjaar zien. Plant verwilderingsbollen in het vroege najaar en zorg dat je ze op een geschikte plek plant. Er zijn verwilderingsbollen die vooral veel zon willen zien, maar er zijn ook bloembollen specifiek voor de schaduw. Voor de schaduw zijn o.a. de volgende soorten heel geschikt:

  • Bosanemoon
  • Sneeuwroem
  • Winterakoniet

Wanneer de groep verwilderingsbollen na een aantal jaar te groot geworden is, kun je ze opgraven. Voorzichtig opgraven, de bolletjes uit elkaar halen en weer opnieuw planten. Daarmee geef je ze de ruimte en kunnen ze zich weer jaren lang ongestoord vermeerderen in jouw tuin. Daarom zijn verwilderingsbollen zo geschikt voor een onderhoudsarme tuin!

Wanneer je kiest voor biologische bloembollen ben je helemaal duurzaam bezig!